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June 1, 2023  

 
Steve Whittaker 
Seattle/King County Hazardous Waste Management Program (S/KC) 
201 S. Jackson Street, Suite 5600 
Seattle, WA 98104 
 
Dear Dr. Whittaker   
 
This letter is in response to your emails dated May 16 and 17, 2023, requesting FDA’s guidance 
on current achievable limits of detection/quantitation for lead testing in 4% acetic acid leachate 
from cookware, in the context of a request from Amazon.com, Inc. (Amazon).    We understand 
that S/KC is requesting FDA guidance on current achievable limits of detection/quantitation so 
that you may convey to Amazon an appropriate testing limit for lead in cookware that would be 
sold on their platform.  You also state that anything you recommend would need to be readily 
achievable by commercial analytical labs.  Below we provide our interim considerations for 
action levels for lead in food intended for consumption by young children and our 
recommendations for testing cookware for leachable lead, which you may convey to Amazon. 
 
Legal Framework and Safety Concern for Cookware that Leaches Lead 
 
First, we will provide information regarding the legal framework and public safety concern for 
cookware that leaches lead.  Please note, currently, there is no FDA guidance limit for leachable 
lead from cookware; the marketing in interstate commerce, including importation, of cookware 
that exhibits any level of leachable lead upon testing is prohibited. Cookware that leaches lead 
into 4% acetic acid solution placed in the cooking reservoir is an indication that lead is 
reasonably expected to become a component of food cooked in such cookware.  Neither lead nor 
lead containing materials (e.g., metals, solder) are permitted under FDA regulations for use in 
contact with food.  Therefore, lead, or a component material containing lead in cookware, is an 
unsafe food additive, and cookware that leach lead are adulterated under section 402(a)(2)(C)(i) 
of the Federal Food, Drug and Cosmetic Act (FD&C Act).  Offering an adulterated product for 
sale in interstate commerce, including importation to the U.S., is a prohibited act under the 
FD&C Act.  Oral ingestion of lead in even small amounts is a known safety hazard and food 
cooked in cookware such as pressure cooker products would be expected to be served to small 
children as well as eaten by women of child-bearing age and those who may be breastfeeding 
infants.  Fetuses, infants, and children are particularly vulnerable to the potential harmful effects 
from lead exposure because of their smaller body sizes, metabolism, and rapid growth. There is 
no level of exposure to lead that has been determined to be safe.   
Therefore, neither lead, nor a component material containing lead, should be present, either 
intentionally or unintentionally, in cookware whereby the lead is reasonably expected to migrate 
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to food.  Cookware should contain no component such as lead-containing brass, solder, or 
aluminum sourced from recycled aluminum parts that may contain lead, where lead is reasonably 
expected to migrate to food under the intended conditions of use of the cookware.  Firms may be 
able to obtain a letter of guaranty as defined under Section 303 of the FD&C Act and described 
in 21 CFR 7.12 and §7.13 from suppliers whereby they ensure that lead is not present in 
cookware such that it may migrate to food.  Firms may also require supporting documentation 
from such suppliers that may include, for example, certificates of analysis indicating that lead is 
not present in materials used to manufacture the cookware. 
 
Recommendations for Testing Cookware for Leachable Lead 
 
FDA’s current method of analysis (MOA) of lead in acetic acid leachate from cookware, which 
should be considered an interim method, is a modified version of FDA Elemental Analysis 
Manual (EAM) Method 4.6 Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometric 
Determination of Cadmium and Lead Extracted from Ceramic Foodware 
(https://www.fda.gov/media/95170/download). For cookware, the only modification to this 
MOA is, instead of a 24-hour extraction at 22 °C ± 2 °C, the extraction conditions include a 2-
hour boil followed by cooling and holding at room temperature for a total of 24-hours.  All other 
method details remain the same.  Our current estimate of the limit of quantitation (LOQ) for this 
method is in the 50 – 100 ppb range, and we believe this range is readily achievable in 
commercial labs.  We expect the level of lead leached into 4% acetic acid under the above testing 
conditions will be exaggerative of any level of lead that would migrate to food cooked in the 
cookware.  However, analytical methods with lower LOQs may be preferable to further reduce 
the risk of lead leaching into food from the cookware.  FDA has other analytical methods, such 
as EAM 4.7, which utilizes ICP/Mass Spectrometry (ICP/MS) for analyzing for lead in food, 
with lower LOQs, however, FDA has not validated this method for use to analyze for lead in 4% 
acetic acid leachate from cookware.   
 
For the testing protocol for leach testing cookware for lead, our recommendation to firms 
intending to market cookware in interstate commerce in the U.S. (which includes the importation 
of cookware), would be to use the protocol described in the above modified EAM 4.6 method, or 
similar methods.     
 
For the analytical method and instrumentation to analyze lead in acetic acid leachate, we 
recommend firms find the methods and instrumentation that are currently available to them and 
have the lowest practicable reporting limits (LOQs), not to exceed 100 ppb.  For example, lower 
LOQs may be achievable using analytical methods such as described in FDA’s EAM 4.7 
referenced above.  For another example, S/KC provided FDA a description of the analytical 
method used by the University of Washington, which measured lead in acetic acid leachate from 
cookware provided by S/KC and apparently achieved lower LOQs utilizing ICP/MS. The 
University of Washington described utilizing modified versions of certain EPA analytical 
methods. Testing using analytic methods with the lowest practically achievable LOQs will 
provide better assurance that the cookware is safe.  Furthermore, in the future, FDA may 
determine and issue guidance limits for lead in leachate from cookware, compliance with which 
may require testing using analytical methods with lower LOQs than 100 ppb.   
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Once firms decide on an available analytical method with a lowest practically achievable LOQ 
not to exceed 100 ppb and begin testing, if a quantifiable level (at or above the LOQ of the 
method utilized) of lead is detected in the acetic acid leachate of a cookware product, 
indicating a reasonable expectation that lead will migrate to food from the cookware, the 
cookware should not be marketed in the U.S.  FDA recommends that all cookware that may 
contain lead be tested via a suitable method prior to marketing the product.   
 
Please feel free to share this letter or any of its contents with Amazon.com, Inc. and any other 
firms involved in the marketing or sale of cookware. Firms may also send an email to FDA’s 
Office of Regulatory Affairs/Office of Regulatory Science 
ORAORSPrivateLabImportAlerts@fda.hhs.gov to ask for guidance on testing cookware for 
leachable lead.   
 
Firms may contact FDA’s Office of Food Additive Safety:  premarkt@fda.hhs.gov for any 
questions about the regulatory status of cookware, lead, and the content of this letter. 
 

Sincerely, 
  
 
 

Paul Honigfort, Ph.D. 
Director 
Division of Food Contact Substances 
Office of Food Additive Safety 
Center for Food Safety and Applied Nutrition 
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