

Workshop facilitated by:



## New York and New Jersey MHDV Fleet Workshop

## Introduction: Overview of Medium/Heavy Duty Electrification in New York and New Jersey (15 minutes)

This introduction will cover the state of electrification and the characteristics of fleets in New York and New Jersey. Speakers will dive into the medium- and heavy-duty policy and regulatory landscape, the processes for establishing utility regulatory programs, and progress to meet charging needs in both states.

9:30 am – 9:45 am

## Speakers:

Mary Barber, Director, State Affairs (NY, NJ) Mike Roeth, Executive Director, North American Council for Freight Efficiency James Di Filippo, Senior Policy Analyst, Atlas Public Policy

## Panel 1: The Road to Electrification- How Fleets Prepare to Use Electric Trucks and Buses (45 minutes)

This panel will assess the technological readiness of fleets, how fleets determine their charging strategies, power reliability and security, and the operational impacts of electrification.

9:45 am – 10:30 am Speakers: Rodney Williams, Director of Energy and Sustainability, Newark Public Schools Keith Kerman, Chief Fleet Officer & Deputy Commissioner, DCAS Vanessa Abad, Owner, ENAT Transportation & Logistics Moderator:

Ben Mandel, Senior Director, CALSTART

10:30 am – 10:40 am Break (10 minutes)

10:40 am – 12:10 pm	Panel 2: Interactions Between Fleets and Utilities (1.5 hours)
	Fleets will discuss charging site selection logistics, site planning and design, as well as issues with hosting capacity. Fleets will also discuss navigating the regulatory process and highlight areas of needed support.
	Speakers:
	Jim O'Leary, Vice President, Fleet Services, NFI
	Bill Cawein, Manager of Technology & Integration, FedEx
	Nora Ostrovskaya, Director of Strategic Initiatives, MTA
	Moderator:
	Aravind Kailas, Advanced Technology Policy Director, Volvo
12:10 pm -12:25 pm	Break (15 minutes)
12:25 pm – 1:55 pm	Panel 3: The Cost to Electrify (1.5 hours)
	Fleets in this session will discuss the cost of electrification, from financing the
	chargers to managing the operational costs.
	Speakers:
	Chris Irvin, Senior Fleet Manager, DHL
	Troy Musgrave, Director of Process Improvement, DHE
	Matt Berlin, CEO, New York City School Bus Umbrella Services
	Moderator:
	Phil Jones, Executive Director, Alliance for Transportation Electrification
1:55 pm – 2:00 pm	Closing Remarks (5 minutes)
	Speaker: Mary Barbar, Director, State Affeire (NY, NJ)
	Mary Barber, Director, State Affairs (NY, NJ)